субота, 20 січня 2018 р.

Щоб зима була в радість.

                         Щоб зима була в радість  

            Так довго чекали, коли випаде сніг. Ні, не так! Коли земля вкриється білим пухнастим килимом і можна буде пограти в сніжки, зліпити снігову бабу, з вітерцем промчати по схилу гори на санчатах. Швидше поспішати після занять у школі додому, на повні груди вдихнути чисте морозне повітря і долучитися до жаданих зимових розваг.

 Яка ідеальна картина! Але не все так просто. Давайте розбиратися разом. І свіже повітря, і зимові розваги -  все це дуже добре, але, якщо пам’ятаємо про найважливіше – про безпечну поведінку та здоров’я .

Насамперед, повинні пам’ятати, що у сніжки грати можна тільки, коли прийшли зі школи, перевдягнулися у зручний одяг, а не перед заняттям, щоб цілий день просидіти у мокрому вбранні. Потім захворіти і пролежати з температурою замість розваг. По – друге, разом зі снігом приходять і несприятливі погодні умови: сильні морози, коли можна обморозитись, заметіль – і світу білого не видно, дерева ламаються і падають, дроти обриваються. Значить треба бути особливо обережним, щоб не потрапити у халепу.

Але і це ще не все. Ожеледиця – ось ворог номер один всього живого! Під час ожеледиці підвищується число дорожньо – транспортних пригод. Машини не можуть зразу зупинитись, та і погано почищені дороги не сприяють безпечному руху. Тому, переходити вулицю тільки на зелене світло світлофора, а якщо не встигаєте, то безпечніше постояти і дочекатися, поки знову загориться зелений. Якщо ж перехрестя без світлофору, то ступати на дорогу тільки тоді, коли впевнені на сто відсотків, що без перешкоди перейдете вулицю.

Під час ожеледиці погано рухатись не тільки машинам, але й людям. Важко втриматись на ногах, тому такі падіння можуть закінчитися переломами. Будьте особливо обережними, вдягайте зручне взуття, не намагайтеся ковзати, кроки мають бути дрібними і частими, коліна при цьому повинні бути трохи зігнутими.
 Під час ожеледиці руки не можна тримати в кишенях. При ходьбі ними треба розмахувати, утримуючи рівновагу.
А ще нестійкі погодні умови - відлига вдень і заморозки вночі сприяють активному утворенню бурульок на покрівлях споруд (особливо старих будинків з похилим дахом), проходячи повз будинки чи біля високих дерев, спершу необхідно впевнитись у відсутності загрози падіння льодових наростів. По можливості необхідно триматись на безпечній відстані від будинків та інших споруд, вибираючи найбільш безпечний маршрут руху.


                 Будьте обережні! Бережіть своє життя!
  І нехай зима принесе вам тільки радість і задоволення.


Немає коментарів:

Дописати коментар