середа, 6 грудня 2017 р.

Готуємося до літературного конкурсу «Шляхами Великого Каменяра»


Готуємося до літературного конкурсу «Шляхами Великого Каменяра»


Іван Франко

Народився 27 серпня 1856 року у селі Нагуєвичі на Львівщині.

Не дивлячись на серйозність літератора, усе дитинство маленький Іванко ганяв на велосипеді. Це заняття було йому дуже до вподоби. Малому шукачу пригод завжди подобалося вирушати у далеку мандрівку, особливо його манив ліс, де він збирав різноманітні гриби та ягоди.

У школі Іван Франко проявляв неабиякі здібності: любив іноземні мови, добре розбирався у точних науках та культурі. Попри це, був скромним та неговірким: завжди сидів на останній парті, мало спілкувався з однолітками. Його характер «Каменяра» проявився набагато пізніше – під час студентських років і дорослого життя.

Іван Якович знав аж 14 мов, причому перекладав твори 48-ми мовами. Цей феномен запам’ятовування іноземних слів, мабуть, пояснюється тим фактом, що письменник був спраглий до мов і багато практикувався.

Життя письменника було непростим, проте яскравим і насиченим.
 Франко на сьогодні є єдиним українським поетом, який номінувався на здобуття Нобелівської премії з літератури.  


Казки з’явилися у творчості І. Франка саме тоді, коли письменник став батьком. Однак, писані первісно для власних дітей, ці твори стали скарбом для усієї тогочасної галицької дітвори. Великою популярністю користуються Франкові казки і в сучасних малих читачів. До розважально-дидактичних казок І. Франка зараховуємо твори "Ріпка" (1891), "Киця" (1891), "Суд святого Миколая" (1895) та казки зі збірки "Коли ще звірі говорили" – "Осел і Лев", "Старе добро забувається", "Лисичка і Журавель", "Лисичка і Рак", "Лис і Дрозд", "Заєць і Їжак", "Заєць і Медвідь", "Ворона і Гадюка", "Лисичка-кума", "Фарбований Лис", "Байка про байку".


Немає коментарів:

Дописати коментар